dissabte, 3 de març del 2007

Apunts Alquímics : El Viatge

Els viatges iniciàtics sovint són representats mitjançant empreses epico-mitològiques, a través del viatge al més enllà, freqüentment per mar, o bé de la imatge del peregrí a la recerca d’algun arcà.
L’Alquímia és un recorregut d’elevació espiritual que es realitza en etapes ben precises (els diferents estadis del magisteri) i que conclou amb la presa de consciència de l’harmonia dels oposats (masculinitat i feminitat, llum i foscor, Sol i Lluna) i de la correspondència que hi ha entre coses de diferents dimensions (cel/esperit, aire/psique, terra/cos). La metàfora del viatge és una de les imatges més difoses per descriure l’articulació del procediment alquímic i la consecució del seu fi : la integració dels principis psíquics, energètics i corporis que presideixen la vida universal i humana. Molts relats místics que tracten de la conquesta de ciutats i de tresors en terres llunyanes contenen de forma figurada aquest objectiu esotèric, com les dotze feines d’Hèrcules, o l’expedició dels Argonautes a la Còlquida (pàtria del Sol i de la seva descendència) que conta la iniciació del poble grec en el magisteri egipci.
Els Argonautes foren uns herois que partiren a la conquesta de la Gran Obra. El Velló d’Or, que està custodiat a la Còlquida, és de fet una metàfora de la pedra filosofal. En realitat, la història sembla correspondre’s amb un tractat críptic que conté indicacions sobre com fabricar artificialment el preciós metall. Jàson, patró dels argonautes, encarna l’adepte al sacre culte al Sol. La nau Argo representa l’arca de la renovació, de la prensió de la consciència d’orient (d’Egipte, de Mesopotàmia) per part del món occidental (Grècia).
L’Odissea descriu el peregrinatge iniciàtic de l’adepte vers els confins del món conegut. També la presa de Troia, cantada a la Il·líada, conté una motivació oculta : la conquesta per part dels aqueus d’un coneixement iniciàtic.
El més popular peregrinatge occidental, que es segueix conmemorant activament, és el del Santuari de Compostel·la, amb la figura de Sant Jaume com a peregrí, patró dels alquimistes i dels guaridors.

Característiques : El viatge és un procés d’ordre espiritual en que entren en joc els aparells cognitiu, psíquic i afectiu de qui l’emprèn.
Variants i altres definicions : Recerca de la pedra filosofal, peregrinatge místic, viatge nocturn pel mar, viatge als inferns, viatge de l'ànima per l’esfera planetària, recerca del sant greal, viatge al desconegut, conquesta del Ser.
Símbols relacionats : Escala de Jacob, escala hermètica, escala mitraica ; planetes, metalls, fases de l’obra.
Tradicions culturals i esotèriques relacionades : Misteris egipcis, orfisme, platonisme, budisme, aristotelisme, zoroastrisme, cristianisme, gnosticisme, psicoanàlisi junguiana.


Fonts : Astrologia, Magia, Alchimia de Matilde Battistini, Editorial Electa.
Il•lustració : Representació sobre la història de Jàson (any 1910), de l’aquarel·lista britànic Sir William Russell Flint (1880-1969).