dimecres, 24 de juny del 2009

Utilització d'imatges amb llicència de Creative Commons


Les imatges amb llicència de Creative Commons (CC) tenen drets d'autor, però la utilització (difusió) d'aquelles no té per què ser una pràctica abusiva si respectem els permisos que es resumeixen en un sinòptic amb uns símbols que potser ja us comencin a ser familiars. Quins condicionants té la utilització per tercers d'una determinada imatge amb registre CC? Els autors tenen un total de sis llicències a escollir, que resulten de les combinacions de les següents característiques:

Reconeixement (atribució): A qualsevol explotació de l'obra autoritzada per la llicència, caldrà reconèixer-ne l'autoria (en un bloc, fer-ne al·lusió; per exemple, citant-hi l'autor i la font).

No comercial: L'explotació de l'obra queda limitada a usos no comercials.

Sense obres derivades: L'autorització per a explotar l'obra no inclou la transformació per a crear una obra derivada (llegeixi's, modificada, utilitzada parcialment).

Compartir igual: L'explotació de l'obra autoritzada inclou la creació d'obres derivades si mantenen la mateixa llicència al ser divulgades.

Amb aquestes quatre condicions combinades, es poden generar les sis llicències a escollir:

Reconeixement (by): Es permet qualsevol explotació de l'obra, també amb finalitats comercials, així com la creació d'obres derivades, la distribució de les quals està també permesa sense cap restricció, sempre i quan s'al·ludeixi a l'autoria.

Reconeixement - No Comercial (by-nc): Es permet la generació de l'obra original i d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial i s'al·ludeixi a l'autoria.

Reconeixement - No Comercial - Compartir Igual (by-nc-sa): No es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.

Reconeixement - No Comercial - Sense Obra Derivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial ni de l'obra original ni d'obres derivades. Si se'n fa un ús no comercial, aquest està permès només si es divulga l'obra original i es fa al·lusió a l'autoria.

Reconeixement - Compartir Igual (by-sa): Es permet l'ús comercial de l'obra i de possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.

Reconeixement - Sense Obra Derivada (by-nd): Es permet l'ús comercial de l'obra, però no la generació d'obres derivades, sempre i quan es faci al·lusió a l'autoria.