dijous, 5 d’abril del 2007

SPQR

Senatus Populusque Romanus. Les centúries desfilen per Girona un any més.
Segons diu la tradició, els manaies de la processó eren reclutats al poble de Sant Daniel, ja que suposadament allà s’hi trobaven els homes més avesats al dur treball del camp. La disfressa que duien aleshores era ben diferent a la d’avui en dia : una túnica blanca, pantalons blaus amb franja groga i tires de cuir fins a mitja cama, una capa vermella o blava (segons si la confraria era de la Puríssima Sang o de la Passió i Mort, respectivament), bigotis i barbes postisses, amb preferència de colors blanc o groc, cascs amb crinera vermella, i una cuirassa cobrint-los el pit. D’armament : un escut rodó i una pica.
Era una costum inveterada que molts d’ells reposessin forces a base de bunyols i aiguardent durant l’assaig previ a la processó, el que després acabava notant-se doncs no acabaven d’ordenar-se com a formació (... per veure-ho). Les cuirasses que usaven els ”romans rasos” eren pintades d’un gris mat, mentre el capità i subalterns les duien brillants. Els de més rang exhibien, a més, vistosos plomalls als cascs.
Actualment, proveïts els manaies de l'equipament més apropiat pel mestre llauner Ramon Boix, la seva escenificació ha fet un gir radical : ara la tècnica artesana i el bon gust afloren en forma de guarnició romana amb totes les lletres.

Font : Gerona Popular de Joaquim Pla Cargol, 1944, Editorial Dalmau Carles, Pla
Imatge : Vinyeta d'Obèlix i Companyia d'Uderzo&Goscinny, 1976, Editorial Dargaud