dilluns, 16 d’abril del 2007

Cavallers Templers campaven per Aiguaviva

Els Cavallers Templers varen tenir molta importància a Catalunya durant el segle XIII i a Girona hi tenien una bona casa (la que fa cantonada amb els carrers de Ciutadans i de les Ferreries Velles (*)), i a més, a pocs quilòmetres de la ciutat, dins els terrenys que es circumscriuen actualment al terme d’Aiguaviva, hi posseïen una Comanda que comptava amb una petita església annexa, conjunt que encara hi és. La casa es troba situada sobre una petita lloma que queda a ma dreta de la carretera de Girona a Santa Coloma, una mica abans d’arribar al poble d’Aiguaviva.
Del primitiu edifici, però, només se’n conserva la portalada d’entrada, sobre la qual hi ha dos escuts de pedra : el primer amb una creu templària, i el segon, amb un castell.
La Comanda d’Aiguaviva fou construïda immediatament després de publicar-se la butlla d’Innocenci III, el 8 de setembre de 1200, per la qual es facultava els Templers per a edificar pobles, esglésies i cementiris, als llocs on tenien propietats.
Bernat de Vilamarí, bisbe de Girona, es va distingir per la protecció que dispensava als Templers a finals del segle XIII, resistint-se a complir les directrius de Jaume II, que va disposar la captura dels de l'Ordre i la confiscació dels seus béns. Climent V, per la butlla publicada el 22 de març de 1312, va abolir l’ordre dels Templers, i la Comanda d’Aiguaviva va passar a ser governada pels Cavallers Hospitalers de Jerusalem.

(*) Segons la font que consulto, a la part superior d’aquesta casa, hi havia una curiosa galeria arcada i, distribuïts per la façana, un gran nombre d’escuts esculpits a la pedra corresponents a sengles cavallers. Una “restauració” poc afortunada d’aquesta casa, feta durant el segle XIX, va destruir lamentablement la galeria i els escuts.

Font : Gerona Histórica (1945) de Joaquim Pla Cargol, Editorial Dalmau Carles Pla, SA